Miten addiktiosta
voi toipua?

MITÄ VOIN TEHDÄ, JOS TUNNISTAN ITSESSÄNI RIIPPUVUUSSAIRAUDEN, ADDIKTION?

Addiktiosta toipuminen voi olla haastava prosessi, mutta se on täysin mahdollista. Toipumisen polku voi vaihdella yksilöittäin, ja se elää myös addiktion luonteesta (mm. alkoholi, huumeet, lääkkeet, seksi&rakkaus, uhkapelit, ylensyöminen, ostaminen) ja vakavuudesta riippuen. Tässä on muutamia yleisiä vaiheita ja vinkkejä addiktiosta toipumiseen:

  1. Myönnä ongelma: Ensimmäinen askel on tunnustaa, että sinulla on addiktio, ja että se vaikuttaa elämääsi negatiivisesti. Rehellisyys itsellesi on välttämätöntä toipumisprosessin alkamiseksi.
  2. Hae apua: Etsi ammattitukea, kuten päihdehoito-ohjelmia, terapeutteja tai vertaistukiryhmiä. Ammattilaiset voivat auttaa sinua ymmärtämään addiktiosi juurisyyn ja kehittämään toipumissuunnitelman.
  3. Sitoudu toipumiseen: Toipuminen vaatii sitoutumista ja päättäväisyyttä. Tee päätös muutoksesta. Ota vastuu omasta toipumisestasi. Tee konkreettisia tavoitteita ja pidä niistä kiinni.
  4. Vältä laukaisevia tekijöitä: Vältä tilanteita, paikkoja tai ihmisiä, jotka liittyvät addiktioosi. Tunnista laukaisevat tekijät ja pyri välttämään niitä. Tarvittaessa harkitse ympäristön muutosta, joka tukee toipumistasi.
  5. Kehitä terveitä elämäntapoja: Säännöllinen liikunta, terveellinen ravitsemus ja riittävä lepo ovat tärkeitä addiktiosta toipumisessa. Näiden hyvien elämäntapojen avulla voit vahvistaa kehoasi ja mieltäsi.
  6. Käsittele tunteita: Monet addiktiot ovat tapa välttää tai peittää epämukavia tunteita. Opettele terveellisiä tapoja käsitellä stressiä, ahdistusta ja muita tunteita; esimerkiksi terapian, meditaation, kirjoittamisen tai taiteen avulla.
  7. Rakenna tukiverkosto: Ympäröi itsesi raittiutta tukevilla ja myönteisillä ihmisillä, jotka kannustavat toipumistasi. Osallistu vertaistukiryhmiin tai liity tukiryhmään, jossa voit jakaa kokemuksia ja oppia muiden kanssa.
  8. Ole kärsivällinen: Toipuminen vie aika. Se on prosessi, joka sisältää nousuja ja laskuja. Älä lannistu takaiskuista, vaan käytä niitä oppimiskokemuksina, ja jatka eteenpäin.

On myös tärkeää muistaa, että jokainen toipumistie on yksilöllinen, ja saatat tarvita erilaisia lähestymistapoja ja hoitoja. Puhu ammattilaisten ja toisten addiktien kanssa, jotka voivat auttaa sinua löytämään sinulle parhaiten sopivan toipumispolun.

Addiktiosairaus on koko perheen sairaus: myös addiktin läheiset kärsivät riippuvuudesta, ja tarvitsevat apua. Vantaan A-kilta järjestää monipuolista, päihteetöntä elämäntapaa tukevaa ilmaista toimintaa kaikille niille, joita riippuvuussairaudet koskettavat. Teemme myös ennaltaehkäisevää päihdetyötä: toteutamme riippuvuussairauksista ja toiminnastamme infotilaisuuksia eri organisaatioihin.

Kysy lisää henkilökunnaltamme: ongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

Lähde: Open AI: openai.com 2023

Vantaan A-kilta:
raittiutta tukien

a-kilta-logo

Villa Grönberg, Römperi

Jokiniemenkatu 9
01370 Vantaa
avoinna ma-pe klo 8-16

Löydöstupa

Löydöstie 4 D
01600 Vantaa
Avoinna ti, ke ja to klo 9-15
(muina aikoina satunnaisesti vapaaehtoisvoimin)

STEA+logo
vantaa-logo